Esztergom Étele 2015

A 2015 szeptember első hétvégéjére eső Ízek Korok Hangulatok Kulturális és Gasztronómiai Fesztiválon idén is kiemelkedő szerepet kapott az Esztergom Étele főzőverseny, mely ebben az évben harmadik alkalommal került megrendezésre, s újfent a városra jellemző tájjellegű étel megtalálása volt a cél. Idén a megmérettetés a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség mellett a Magyar Konyha támogatásával valósult meg.

A nevező csapatok  mindegyike nagyszerűen szerepelt, s nemcsak a Dunai halászlé halgombóccal került a zsűri asztalára, hanem eredeti Mátyás kori recept alapján készült ínyencség is. A zsűri meglepetésére az idei viadalon népszerű alapanyag volt a versenyzők körében a kacsa, így nem is csoda, hogy ezen csapatok közül került ki a győztes is, mely az “Esztergombóc ágyon pihenő rozé kacsamell almapüré és lila hagyma társaságában” fantázia nevet kapta. 

A támogatókkal együtt több különdíjat is kiosztott a rangos zsűri a versenyzők között:
Komárom Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíja – Nyári Fácán  
Valeomed Egészségközpont díja – Paprikás csirke 2.0 erdélyi puliszkával
Magyar Konyha különdíja – Részeges kacsacomb flambírozott vörösboros szilvaágyon
Megyei Közgyűlés különdíja – Liba lábának legjobbja spenótos polenta roládon - Beatrix királyné így szerette
Klötzl Géza különdíja – Vitéz János kedvenc böjt - ünnepi étke az esztergomi Duna kincsével
Opóczky István különdíja – Kácsa királyfi titkos légyottja Pilis hercegnőjével metélt ágyon
 
Az első helyezett a táti 2534 Városunkért Egyesület lett, a 100.000 forintos vásárlási utalványt, valamint az Esztergom Étele 2015 kitüntető címet Péterváry Kata vehette át csapata nevében. Péterváry Kata mellett mindenképpen meg kell említeni Zombori Elvirát, Wenczné Karkó Erikát, valamint Vachaja Ildikót, akik a csapatot erősítették.

A Mediterraneo Vendégfogadó, a Prímás Pince és a Fili Falatozó Étterem a következő versenyig lehetőséget biztosít arra, hogy aki csak szeretné, az megízlelhesse 2015 legjobb ételét, hiszen ez is a nyertes csapat, étel kitüntetése.

Aki pedig maga szeretné elkészíteni az ételt, az figyelje weboldalunkat, hiszen a receptet hamarosan itt, a honlapon is megosztjuk!

Mind a szervezők, mind pedig a versenyzők nevében szeretnénk megköszönni, hogy ebben az évben is kiemelkedő zsűritagok vettek részt a versenyen: Romanek Etelka Esztergom Város Polgármestere, Klötzl Géza az Esterházy Barokk Ételfőző Fesztivál főrendezője, Telek Pál Péter a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség Védnöki Táblás Bizottságának Elnöke, Decsi Attila a Mediterraneo Vendégfogadó tulajdonosa, a zsűri elnöke pedig Opóczky István, a Bécsi Magyar Nagykövetség séfje volt.
 
Külön köszönet a lelkes csapatoknak a részvételért, a kitartó munkáért és bízunk benne, hogy jövőre legalább ilyen jó hangulatú párbajban lesz részünk.

© 2018 Ízek Korok Hangulatok.
Minden jog fenntartva.