Esztergom Étele 2013

FIATAL BÁRÁNY COMBJA, MÁTYÁS KIRÁLY AJÁNLÁSÁVAL
Elkészítés és hozzávalók:

Jó királyunk udvarában, ahol egymást érték a gazdag lakomák, az egyik legkedveltebb fogás a sült báránycomb volt.  Az uralkodó maga is gyakran megfordult a konyhában, ahol szolgák hada aprította, darabolta, őrölte a sok mesés hozzávalót. Gyömbérrel, fügével, sáfránnyal, szegfűszeggel, s ki tudja, még miféle csodákkal varázsoltak. Kövér kukták forgatták piros parázs felett órákon át az ölnyi húsokat, s az étekhordók oly’ szaporán jártak, hogy lábuk szinte alig érte a földet. Kellett is sietniük, mert Mátyás konyhái, akár a Fekete sereg, szigorú rend és jól átgondolt hierarchia szerint működtek.

Mátyás lakomáit asztali beszédek, hírmondók, lantosok és más zenészek kísérték. „Magyaroknak szokása négyszögletű asztalok mellé ülni, és minden sültet különböző mártásokkal, kovászos kenyérrel, közös tálakból, puszta kézzel fogyasztani.” – írja egy levélben Beatrix királyné.
Bárányunkat kövér szalonnával kenegettük, fokhagymával tűzdeltük, aztán rozmaringgal, durva szemű sóval altattuk egy éjszakán át. Délelőtt forró kemencébe toltuk, hogy saját levében pároljuk, rózsaszínre süssük komótosan. S mert a bárány a nagy munkában igen elfáradt, az egészet kemencében sült, zöldséges-hagymás ágyra fektettük. Az omlósra sült zöldfélékből ínycsiklandó, sűrű mártást készítettünk. Köretnek parázsban sült, snidlinges juhtúróval nyakon öntött apró burgonyát kínálunk. E fenséges étket egri leánykával illik locsolgatni.


udvari krónikásunk, Hemera Annette tollából

Jó étvágyat kívánunk!

Hemera Zsolt, Molnár Péter

© 2018 Ízek Korok Hangulatok.
Minden jog fenntartva.